Pagina's

vrijdag 17 juli 2020

Bridgen in coronatijd


In het Nationaal Denksportcentrum aan de Kennedylaan in Utrecht gaat men weer bridgen. Gewoon, met vier mensen uit vier huishoudens aan één tafel, binnen de anderhalve meter, in een zaal met nog meer tafels met vier mensen uit vier huishoudens, biertje erbij, zonder anderhalve meter, zonder spatschermen of mondkapjes of wat dan ook. Corona of niet. Hoe kan zoiets, vraagt u zich af. Eenvoudig: hoewel er beneden een bar is en men er doorgaans flink inneemt heeft de Bridgebond bedacht dat het Denksportcentrum geen horeca is maar een sportaccomodatie, en dat de horecaregels er dus niet gelden maar de sportregels. Bridgen is voorts een sport die volgens de Bridgebond niet op de normale manier kan worden beoefend op anderhalve meter. Dat betekent dat je op het speelveld ontheffing hebt voor de anderhalve meter, en wat is nu dat speelveld? Dat is de tafel waaraan je zit. Ergo: we gaan weer open.

Nu weet ik niet of mensen enigszins op de hoogte zijn van hoe zo'n bridgeavond verloopt, maar het gaat niet zoals in een aflevering van miss Marple, waarbij je de hele avond met 4 dezelfde mensen aan een tafel zit. Op een bridgeclub speel je competitie tegen je clubgenoten. Daarbij hoort dat je met je partner vier spellen tegen twee tegenstanders speelt en dan, na een half uur, doorschuift naar de volgende tafel, met nieuwe tegenstanders. Ook aan deze tafel speel je weer vier spellen, zonder anderhalve meter, spatschermen, mondkapjes enzovoort. Nieuwe ronde nieuwe kansen zeggen we dan. Aan het eind van de avond heb je aan zeven tafels gespeeld, en heb je bij 7 bridgeparen, dus 14 personen, een half uur op de lip gezeten, plus je maat aan de overkant van de tafel, in totaal 15 personen, in 3,5 uur. En daar kan dan ook nog behoorlijk bij gediscussieerd worden, en ook weleens onbehoorlijk gediscussieerd, hard gepraat zeg maar, want bridgers zijn het dikwijls niet met elkaar eens. Enfin, dan bestellen we nog maar een biertje, of iets sterkers, dat keurig aan tafel geserveerd wordt.

Máár mensen, er worden heus wel maatregelen getroffen: de tafels staan twee meter uit elkaar en let op, zodra je van tafel wisselt ben je niet meer op het speelveld, dus als je door de zaal langs andere tafels loopt moet je wel degelijk anderhalve meter afstand houden van die tafels, tafels dus waaraan in de loop van de avond steeds meer mensen zitten waar je al een half uur bij op de lip/het speelveld hebt gezeten. Ook worden er eenrichtingpaden uitgezet zodat je elkaar lopend in elk geval niet tegenkomt. Want dat is, nogmaals, allemaal buiten het speelveld.

Heb je daarentegen de pech dat je als bridgeclub in een café of horecaverhuurzaal speelt, dan gaat dit volgens de Bridgebond niet op, want daar gelden de horecaregels. Dus daar moet je ook áán tafel anderhalve meter afstand houden, het ene speelveld is het andere niet, zeg maar, en dat is een probleem. Er wordt gedacht aan spatschermen aan tafel, maar dat idee is nog niet goedgekeurd door NOCNSF en de Veiligheidsregio, dit dus in tegenstelling tot het bridgen in een Denksportcentrum zónder spatscherm dat wel is goedgekeurd.

Een beetje bezorgd is de Bridgebond wel, want veel bridgers horen tot een kwetsbare groep, zegt ze. U moet zich als speler dus zelf afvragen of u het voor het bridgespel over heeft om u in een groep mensen te begeven en aldus een gezondheidsrisico te nemen. Dit nadat de Bridgebond wel zelf bij de Veiligheidsregio is gaan klagen dat bridgers onterecht bij de anderhalvemeter sporters stonden, want op anderhalve meter kun je niet kaarten. De Bridgebond is desalniettemin dus niet verantwoordelijk, u neemt zelf het risico. Daarbij ziet de Bridgebond voor het gemak ook over het hoofd dat u dat risico niet alleen neemt voor uzelf. U neemt dat risico voor uw huisgenoten - 60% van de mensen wordt aangestoken door een huisgenoot -, u neemt dat risico voor uw reisgenoten in bus en trein, voor uw medepatiënten in de wachtkamer van uw huisarts, uw collega's, en met wie u verder ook maar contact heeft. Maar u kúnt het risico desgewenst nemen, mogelijk gemaakt door uw Nederlandse Bridgebond. 


U kunt het hier zelf allemaal nalezen, in Deel II: Praktische invulling van “Bridgespecifiek protocol”, op 9 juli gepubliceerd op de website van de Bridgebond, en u verbazen. 

https://www.bridge.nl/coronamaatregelen/protocol-verantwoord-sporten/praktische-invulling-protocol/

1 opmerking:

  1. Beste Sufrajet, hoe kunt u nou zulke mooie blogs schrijven over bridge en de oorlog en tegelijkertijd zo grof zijn op twitter omdat u de discussie niet kunt winnen? Iemand aanspreken met: ‘als jij geen gebleekte tampon in je geprivilegieerde kut wilt steken betaal je zelf maar’. Hoe kunt u dit nou doen? Met deze asociale reactie draagt u echt bij aan de verruwing in ons land. En dat als vrouw naar een andere vrouw. Echt onvoorstelbaar.

    BeantwoordenVerwijderen